Heeft u in de afgelopen drie jaar een Airbnb gehuurd? Dan heeft u onterecht rond de 15% extra betaald


Start Procedure

Op 9 maart 2020 heeft de Rechtbank te Amsterdam de door Airbnb standaard gerekende servicekosten onterecht verklaard. Als u in de afgelopen 3 jaar een Airbnb heeft gehuurd, dan heeft u recht op het terugkrijgen van ongeveer 15% van uw totale huurbedrag aan servicekosten. Veel gebruikers van Airbnb betalen in drie jaar rond de €400 aan deze kosten.

Helaas is Airbnb niet altijd bereid om deze kosten direct terug te betalen. De Procedeerwinkel biedt daarom de Nederlandse gebruikers van het Airbnb de mogelijkheid om deze bedragen terug te vorderen.

Waarom zijn Airbnb servicekosten onterecht?

De rechtbank heeft de Airbnb servicekosten onterecht verklaard op basis van het principe van het dienen van twee heren. Hier heeft de Nederlandse Hoge Raad in 2015 al een belangrijke uitspraak in gedaan. Wat houdt dit precies in? Het dienen van twee heren verbiedt een bemiddelaar zoals Airbnb om, als zij in opdracht werken van een verhuurder, ook nog kosten te rekenen aan de huurder. Dit betekent namelijk dat Airbnb van beide partijen geld ontvangt en daarmee ook in het belang van beide partijen werkt. Dit is volgens de Nederlandse wet verboden.

Waarom zou ik mijn Servicekosten nu terugvorderen?

Naast het feit dat u het geld natuurlijk goed kan gebruiken voor een volgende vakantie, is het wel van belang dat u niet te lang wacht met het terugvragen van de kosten. De verjaringstermijn van de door Airbnb gerekende kosten is namelijk 3 jaar. De boekingen en kosten die u daarvoor heeft gemaakt kunnen dus niet worden meegenomen in uw zaak. Zorg er daarom voor dat u tijdig start met het terugvorderen van de door u betaalde servicekosten.

Hoe vorderen jullie mijn Airbnb Servicekosten terug?

De Procedeerwinkel heeft inmiddels meer dan 500 zaken behandeld met betrekking tot het terugvorderen van onterechte kosten onder het principe van het dienen van twee heren. Wij sturen een sommatiebrief aan Airbnb met het verzoek de kosten vrijwillig terug te betalen. Indien wij hierop een reactie ontvangen zal de Procedeerwinkel in gesprek gaan met Airbnb om het gewenste resultaat te bereiken. Indien geen reactie wordt ontvangen zal de Procedeerwinkel in overleg met u een juridische procedure starten. Dit zal kosteloos en op basis van no-cure-no-pay worden aangeboden. U kunt hier ook meer over lezen op onze veelgestelde vragen pagina.

Er zijn geen kosten verbonden aan het starten van een procedure. Als de zaak moet voorkomen bij de rechtbank vragen wij u een voorschot (€104.-) te voldoen voor bet betekenen van de dagvaarding. Als uw zaak niet wordt gewonnen krijg u dit voorschot van de Procedeerwinkel terugbetaald. Bij het succesvol afhandelen van uw zaak vragen wij een vergoeding voor onze dienst van 30% van de hoofdsom.